لنت ترمز (brake pad) از مهمترین قطعات تامینکننده ایمنی در خودروها است، بنابراین، شناخت این قطعه و در نظرگرفتن نکات مهم در خرید و تعویض آن بسیار حیاتی است. تنها چیزی که بسیاری از افراد درباره لنتهای ترمز میدانند این است که وقتی لنت شروع به صداکردن میکند، باید تعویض شود. اما اطلاعاتی که لازم است درباره این قطعه داشته باشید خیلی بیشتر از این است. ما در اینجا اطلاعات کاملی درباره لنت ترمز، انواع آن، زمان تعویض و نکات مربوط به خرید لنت ترمز و تعویض آن را آوردهایم.
لنت ترمز چیست؟
لنت ترمز (Brake Pad) یک بلوک نازک است که روی دیسک خودرو قرار میگیرد. قسمت پشت دیسک از صفحات فولادی تشکیل شده است و قسمت داخلی آن که با دیسک تماس میگیرد، حاوی مواد اصطکاکی است که میتواند هنگام تماس با دیسک، آن را متوقف کند. لنتهای ترمز و دیسک، داخل بخشی به نام کالیپر قرار میگیرند که خود بخشی از سیستم ترمز محسوب میگردد.
تاریخچه لنت ترمز
هربرت فرود (Herbert Frood) انگلیسی، در سال 1901 برای اولینبار یک لنت ترمز ساخت و نام آن را Brake Blocks گذاشت. این اولین لنت ترمز تجاری بود. در آن زمان، مواد اصطکاکی لنت ترمز شامل پارچه پنبهای پر از رزین، موی شتر، چرم و حتی چوب بود.
در سال 1902، فردی با نام Ransom E. Olds یک سیستم لنت ترمز جدید را بهوجود آورد که شامل یک نوار فولادی انعطافپذیر بود که دور یک درام در محور عقب خودرو پیچیده میشد. هنگامی که راننده ترمز میکرد، نوار فولادی به دور درام فشار میآورد و خودرو را متوقف میکرد.
پس از آن، هربرت فرود موفق شد در سال 1910 اولین لنت اصطکاکی آزبست را با نام تجاری “Ferodo” بسازد. این لنت سالها مورد استفاده قرار گرفت تا اینکه در سال 1961، شرکت فرودو فلز متخلخل (لنت ترمز نیمهفلزی) و مواد اصطکاکی سرامتالیک را به عنوان لنت معرفی کرد. در حال حاضر لنتهای آزبست به دلیل خاصیت سرطانزایی کمتر استفاده میشوند و لنتهای نیمهفلزی و سرامیکی جایگزین شدهاند؛ اما پروسه تغییرات و پیشرفتهای لنت همچنان ادامه دارد.
شرح عملکرد و وظایف لنت ترمز
همانطور که در شکل زیر میبینید، یک سیستم ترمز معمولی خودرو شامل یک جفت لنت ترمز (brake pads)، یک دیسک ترمز (brake disc) و یک کالیپر ترمز (brake calliper) برای هر چرخ است. لنتها که حاوی مواد اصطکاکی هستند، دو طرف دیسک ترمز قرار گرفته و در کالیپر نصب میشوند.
هنگامی که پدال ترمز فشار داده میشود، مایع هیدرولیک در کالیپر، لنتهای ترمز را به سمت دو طرف دیسک ترمزِ چرخان فشار میدهد. این باعث اصطکاک میشود و سبب میگردد که سرعت خودرو کاهش یافته و در نهایت متوقف شود.
وقتی این عمل ساده روزی چندینبار، برای ماهها و حتی سالها انجام شود، لنتهای ترمز به تدریج دچار سایش میشوند، بنابراین، نیاز به تعویض پیدا میکنند.
لنت ترمز و قطعات مجاور
پس از آشنایی با لنت، بیایید قدری بیشتر با دیگر اجزای سیستم ترمز (دیسک و کالیپر) و عملکرد آنها آشنا شویم.
دیسک ترمز
دیسک ترمز (Brake disc) که به آن روتور (brake rotor) نیز گفته میشود، قطعهای مدور است که از جنس فلز ساخته میشود. این قطعه بر روی بلبرینگ چرخ نصب شده و همراه آن میچرخد. برای متوقفکردن خودرو لازم است دیسک متوقف شود. در این صورت چرخ که متصل به این قطعه است هم متوقف خواهد شد. کالیپر و لنت ترمزِ داخل آن، بر روی دیسک قرار میگیرند تا حرکت آن را کنترل کنند.
کالیپر
کالیپر (brake caliper) بر روی دیسک قرار میگیرد و در داخل آن لنت ترمز و پیستون قرار دارد. وقتی راننده پدال ترمز را فشار میدهد، روغن ترمز آزاد شده و پیستون را در داخل کالیپر به جلو هل میدهد. این فشار از یک طرف لنت نزدیک به پیستون را به دیسک فشار داده و از طرف دیگر کالیپر را به عقب میکشد که خود باعث میشود لنت عقبی به دیسک فشار وارد کند. در نتیجه این اصطکاک، خودرو میایستد.
انواع لنت
همانطور که ذکر شد در ابتدا لنتهای ترمز با آزبست (asbestos) ساخته میشدند، زیرا خواص آزبست به آن اجازه میداد که هم با گرما و هم با کشش ناشی از فشردهشدن لنتها مقابله کند. اکنون نیز لنت خودروهای قدیمی آزبستی است. اما بهدلیل خطرات زیاد این ماده برای سلامتی، سازمان بهداشت جهانی استفاده از آن را ممنوع اعلام کرده است. وقتی آزبست یا همان پنبه نسوز فرسوده میشود، الیاف آن در فضا پخششده و سبب سرطان میگردد. در میان اقشار مختلف جامعه، تعمیرکاران بیشتر از همه در معرض خطرات ناشی از آزبست هستند. با توجه به اینکه دستهای تعمیرکاران معمولا آغشته به گریس است، آزبست به دست و سپس لباس آنها منتقل شده و پس از ورود به خانه، خانواده آنها را نیز در معرض خطر قرار میدهد.
امروزه لنتهای جدید در یکی از چهار دسته اصلی زیر قرار میگیرند:
لنت غیرفلزی یا ارگانیک Non-metallic (organic)
لنتهای ترمز غیرفلزی نرمترین نوع لنت موجود هستند. آنها برای تحمل مقدار قابل توجهی گرما ساخته میشوند و از ترکیبات مواد مختلفی مانند شیشه، لاستیک و رزینهایی مانند سلولز و همچنین، مقدار کمی الیاف فلزی تشکیل شدهاند.
کامپوزیت بهدست آمده از ترکیب این مواد، نرم است و به سرعت تخریب میشود. بنابراین، این نوع لنت تنها برای استفاده در رانندگی روزانه در شهر کافی است. حتی برای این نوع استفاده نیز، یک پد فلزی اضافی برای محافظت بیشتر و جلوگیری از نیاز به تعویض مکرر لنت توصیه میشود.
مزایای لنت ارگانیک:
- رسانایی حرارتی و الکتریکی کم
- مقاومت بالا در برابر مواد شیمیایی
- مقاومت زیاد در برابر خوردگی
معایب لنت ارگانیک:
- شکنندگی
- نقطه جوش و ذوب پایین
لنت نیمه فلزی (Semi-metallic)
اکثر خودروهایی که امروزه به فروش میرسند با این نوع لنت ترمز عرضه میشوند. آنها از ترکیب مواد فلزی و مواد مصنوعی ساخته میشوند، اما بیشترین قسمت آنها فلز است. هنگامی که ترکیب مواد اولیه مشخص شد، از یک رزین آلی برای اتصال مواد لنت به یکدیگر استفاده میشود. برای افزایش ماندگاری، لنت را به فرمهای خاصی قالب میزنند و به مدت سه تا پنج ساعت در کوره میپزند.
با این حال، از آنجایی که فلز در دماهای پایین ضریب اصطکاک کمتری نسبت به مواد مصنوعی بهکار رفته در ساختار لنت دارد، در زمانی که هوا سرد است، نیروی پدالِ بیشتری برای تولید همان نیروی ترمز در هوای گرم مورد نیاز است. چرا که فلز رسانای حرارتی کمتری نسبت به مواد آلی خالص دارد.
مزایای لنت نیمه فلزی
- قدرت توقف نهایی بهتر نسبت به پدهای ارگانیک
- عملکرد قوی در طیف وسیعی از دما
معایب لنتهای نیمه فلزی
- داشتن صدا
- واردکردن فشار بیشتر به سیستم ترمز
- سایش سریعتر دیسک
لنت سرامیک (Ceramic Brake Pads)
از آنجا که سرعت تخریب لنتهای فوق در اثر گرما و اصطکاک زیاد است، سرمایهگذاری روی لنت ترمز سرامیکی در برخی از خودروها کاملا ارزشمند خواهد بود. ترکیب سرامیکی بهکار رفته در این لنتها، فقط برای گرانترین اتومبیلهای مسابقهای استفاده میشود. زیرا این مواد بسیار گران هستند و از آنجا که بهخوبی میتوانند در برابر گرما و فشار اصطکاک در ترمزهای شدید مقاومت کنند، بهترین انتخاب برای این خودروها محسوب میشوند.
مزایای لنت سرامیکی:
- عملکرد بهتر از انواع قبلی
- مقاومت بالا در برابر دما
- فرسودگی دیرهنگام
- وزن کم
- کاهش زمان توقف
معایب لنت سرامیکی:
- قیمت بسیار بالا
- جیرجیرکردن با فرکانسی خاص
لنت NAO کمفلز (Low-Metallic NAO)
این لنتها عمدتاً از مخلوط فرمول لنت ارگانیک با مقادیر کمی مس یا فولاد برای کمک به انتقال حرارت و ایجاد ترمز بهتر ساخته میشوند. به دلیل فلز اضافهشده، معمولاً مقدار قابل توجهی گرد و غبار در ترمز وجود دارد و این لنتها اغلب پر سر و صدا هستند. حدود 10 تا 30 درصد این لنتها از فلز ساخته شده است.
مزایای لنت NAO کم فلز:
- کمک به انتقال بهتر حرارت به علت رسانابودن
- کمک به سرعت بیشتر خنکشدن سیستم ترمز
معایب لنت NAO کم فلز:
- عمر کمتر نسبت به انواع نیمه فلزی
- داشتن صدا
مواد سازنده لنت ترمز و قیمت آنها
به طور کلی، مواد سازنده لنت نقش تعیینکنندهای در قیمت نهایی این قطعات دارند.
لنتهای ارگانیک از موادی مانند شیشه، لاستیک و رزین و همچنین، کولار ساخته میشوند. در میان الیاف مختلف سازنده این لنت، کولار اهمیت زیادی دارد. این ماده نوعی الیاف آرامید است که در صنعت نساجی بافته میشود و بسیار قوی و سبکوزن است. این ماده در برابر خوردگی و حرارت مقاومت بالایی دارد.
لنتهای نیمهفلزی و NAO کمفلز هر دو از مقداری مواد فلزی در ترکیب با مواد ارگانیک استفاده میکنند. فلزاتی مانند مس، آهن، فولاد و سایر آلیاژها، با دیگر مواد ترکیب میشوند. فرق لنتهای نیمهفلزی و NAO کمفلز در این است که انواع کمفلز، فلز کمتری نسبت به انواع نیمهفلزی دارند.
لنتهای سرامیکی از سرامیک ساخته شدهاند. این سرامیک بسیار مشابه با سرامیکی است که در کارهای دستی از آن استفاده میشود. با این حال، طرز ساخت آن بهگونهای است که بسیار مقامتتر، سنگینتر و در عینحال چگالتر از سرامیک عادی است. هیچ فلز و یا ماده ارگانیک دیگری در ساختار این لنت سرامیکی استفاده نمیشود و ساختار آن به شکل کامل و یکدست از سرامیک است.
اگر بخواهیم قیمت انواع لنت را بر اساس مواد تشکیلدهنده آنها بررسی کنیم، باید بگوییم که لنت ارگانیک از همه انواع لنت ارزانتر است. در مورد لنتهایی که فلز در ساخت آنها به کار گرفته میشود، هرچه مقدار فلز بیشتر باشد، قیمت لنت افزایش مییابد. با این توصیف قیمت لنت نیمهفلزی نسبت به کمفلز بیشتر است.
در نهایت همانطور که گفتیم در میان قیمت انواع لنت، لنت سرامیکی بیشترین هزینه را به خود اختصاص میدهد. این نوع لنت بسیار گران است و به همین دلیل تنها بر روی وسایل نقلیه گرانقیمت و مسابقهای نصب میگردد.
نکات مهم در انتخاب لنت ترمز
هنگام جستجوی لنت جدید، باید چند نکته را در نظر بگیرید تا بهترین لنت ترمز را برای ماشین خود پیدا کنید. نوع لنت مورد نیاز شما به سبک رانندگی و شرایط شما بستگی دارد. در رفتوآمد معمولی نیاز به لنتی که مقاوم در برابر گرما باشد نیست، اما در کاربردهای سنگین لنت انتخابی باید در برابر گرما مقاوم باشد. نکات مهم در انتخاب لنت شامل موارد زیر هستند:
- عملکرد در آب و هوای مختلف: لنتهای ترمز خوب باید قادر به عملکرد در همه نوع آب و هوا باشد.
- حداکثر دمای عملیاتی (MOT): این بالاترین دمایی است که لنت میتواند در آن عملکرد صحیحی داشته باشد.
- طول عمر لنت و روتور: لنت و روتور هر دو مستعد سایش هستند. باید در نظر داشته باشید که لنتهای انتخابی چقدر دوام دارند.
- صدا و لرزش: اگر فشاردادن لنت باعث ایجاد صدا، لرزش و حتی احساس پدال میشود، مناسب نیستند.
- تجمع گرد و غبار: لنتهای ترمز ممکن است گرد و غبار را جمع کنند و به چرخ منتقل کنند. لنتی که انتخاب میکنید نباید اینگونه باشد.
بهترین مارکهای لنت ترمز در ایران
بهترین مارکهای لنت در ایران شامل موارد زیر هستند:
- لنت پارس
- لنت جنیون پارت
- لنت تکستار
- لنت VIP
- لنت کیو (Hi-Q)
- لنت آسیمکو (Asimco)
- لنت رالدک
- لنت ماندو (Mando)
زمان مناسب برای تعویض لنت ترمز عقب و جلو
به طور متوسط، لنتهای ترمز باید هر 40000 تا 10000 کیلومتر تعویض شوند. اما فاصله پیمودهشده قبل از تعویض لنت تا حدود زیادی وابسته به شیوه رانندگی شما، ترافیک و جنس لنتها دارد. بههمین دلیل نیز لازم است به علائم فرسودگی و خرابی لنت توجه کنید و یا اگر خودروی شما مجهز به چراغ لنت است، پس از روشنشدن چراغ، لنتها را تعویض کنید.
علاوه بر موارد بالا باید در نظر داشته باشید که طول عمر لنت ترمز عقب نسبت به طول عمر لنت جلو بیشتر است. دلیل آن هم این است که هنگام ترمزکردن، نیروی ثقل خودرو به سمت جلو است. بهعبارت دیگر، وقتی راننده پدال ترمز را فشار میدهد، بیشترین فشار برای متوقفکردن خودرو بر ترمزهای جلویی اعمال میگردد. بههمین دلیل عمر ترمزهای جلو بسیار کمتر از انواع عقبی است.
طول عمر لنت عقب میتواند تا 70000 کیلومتر باشد. درحالیکه ممکن است طول عمر لنت جلو به 20 تا 30 هزار کیلومتر محدود گردد.
دلیل دیگری که سبب میشود طول عمر لنت عقب بیشتر باشد، تفاوت ساختاری آن نسبت به لنت جلو است. سیستم ترمز جلو بسیار قویتر و سنگینتر از سیستم ترمز عقب است. کالیپر آن از نوع ثابت بوده و از چندین پیستون ثابت برای اعمال فشار بر روی دیسک استفاده میکند. این درحالی است که ترمز عقب به شکل شناور ساخته شده، وزن کمتری دارد و تعداد پیستونهایی که روی لنت فشار وارد میکنند هم کمتر است. اینها سبب میگردد که لنت فشار کمتری را تحمل کرده و دیرتر فرسوده شود.
علایم خرابی لنت ترمز چیست؟
تعدادی از علائم وجود دارند که به راننده در مورد خرابی لنت خودرو هشدار میدهند، این علائم عبارتند از:
- ترمزهای پر سروصدا: این شایعترین علامت خرابی لنت است. لنتهای ترمز در هنگام سایش تحلیل میروند. لنتهایی که تا سطح صفحات پشتی لنت ترمز تحلیلرفتهاند، در تماس مستقیم با روتور قرار میگیرند و صدایی ایجاد میکنند.
- دیر پاسخدادن به ترمز: اگر لنتهای ترمز بیش از حد گرم شده یا به شدت فرسوده شده باشند، ممکن است ظرفیت آنها برای کاهش سرعت خودرو از بین برود.
- پدال لرزان: لنتهای آسیبدیده یا فرسوده میتوانند باعث لرزش پدال در هنگام ترمزگیری شوند. پدال ارتعاشی همچنین، میتواند نشانهای از مشکل احتمالی روتور باشد، زیرا لرزش احساسشده در پدال در نتیجه تماس بین روتور و لنت است.
علاوه بر علائم بالا، برخی از خودروهایی که سیم سنسور الکترونیکی روی لنت دارند، مجهز به چراغ لنت ترمز هستند. برای مثال خودرو پژو 405 و پژو پارس در میان خودروهای داخلی مجهز به این چراغ هستند. همچنین، ساندرو، 206 و برخی از مدلهای تیبا نیز چراغ لنت ترمز دارند. در میان خودروهای چینی نیز تعدادی از خودروها مجهز به این آپشن هستند.
افزایش طول عمر لنت ترمز و نکات نگهداری از لنت ترمز
نکات زیر به شما کمک میکند که از لنت خود مراقبت کرده و عمر آن را زیاد کنید:
- سرعت دشمن لنت است: وقتی در سرعت بالا ترمز میگیرید اصطکاک لنتها خیلی بیشتر است و بههمین دلیل سریعتر فرسوده میشوند. توقف کامل از سرعت 105 کیلومتر در ساعت به جای 85 کیلومتر در ساعت، ترمزها را مجبور میکند تا 33 درصد انرژی بیشتری صرف کنند.
- هنگام گرفتن ترمز گاز را رها کنید: اگر عادت دارید با پای چپ خود به پدال ترمز ضربه بزنید در حالی که هنوز پای راست خود را روی پدال گاز نگه داشتهاید، این عادت میتواند به سرعت ترمز را خراب کند.
- کمتر ترمز بگیرید: سعی کنید به جای ترمز گرفتن مکرر، سرعت خود را با میزان گازدادن تنظیم کنید. برخی از افراد عادت دارند سرعت را با ترمز کنترل کنند که سبب فرسودگی لنتها میشود.
- ماشین خود را تا حد امکان سبک نگه دارید: وزن زیاد منجر به بار جنبشی بزرگتری میشود که لنت ترمز باید هنگام توقف در برابر آن مقاومت کند.
- ترمزهای خود را هر 2 سال یکبار شستشو دهید: ترمزهای شما باید تقریباً هر 2 سال یکبار تخلیه و شستشو شوند، به خصوص اگر ماشین قدیمی دارید. این کار به ترمزهای شما کمک میکند تا به طور موثرتری کار کنند.
چگونه لنت ترمز را تعویض کنیم؟
بهتر است برای تعویض لنتها، خودروی خود را نزد تعمیرکار ببرید. با این حال، تعویض لنت ترمز ساده است و خودتان هم میتوانید آن را انجام دهید. برای اینکار باید ماشین را با استفاده از جک بالا آورده و چرخ را جدا کنید. در مرحله بعدی لازم است کالیپر را جدا کرده و لنتها را خارج کنید. پس از آن، لنت جدید را داخل کالیپر جای داده و مجدد چرخ را ببندید.
به شکل خلاصه مراحل تعویض لنت ترمز به شرح زیر است:
شروع به کار
- ترمز دستی را بکشید.
- سنگهایی را پشت چرخها قرار دهید تا از حرکت خودرو جلوگیری کند.
- مهرههای چرخ ماشین را با آچار باز کنید تا چرخ به راحتی بچرخد.
- برای بالا بردن چرخ و سیستم ترمز متصل به آن از جک استفاده کنید.
برداشتن چرخ
- دوباره بررسی کنید که ترمز دستی بالا باشد.
- مهرههای روی چرخها را بردارید.
- چرخ را با احتیاط بیرون بکشید.
برداشتن کالیپر ترمز
- اگر روی چرخهای عقب کار میکنید، ترمز دستی را آزاد کنید.
- مطمئن شوید که کالیپر داغ نباشد.
- پیچها را شل کنید و کالیپر را بردارید.
- کالیپر را در حالت تعلیق قرار دهید تا به راحتی بتوانید لنتهای درون آن را بردارید. با این حال، نباید اجازه دهید که کالیپر آویزان باشد، چون ممکن است آسیب ببیند.
تعویض پدها
- به نحوه نصب لنتهای فعلی توجه کنید.
- لنتهای ترمز قدیمی را بردارید.
- پدهای جدید را به همان شکلی که قدیمیها قرار داشتند وصل کنید.
نکته مهم: اجازه ندهید روغن ترمز به پدهای ترمز راه پیدا کند. در غیر این صورت آنها را لغزنده کرده و مانع از ترمزگیری صحیح میشود.
همه چیز را سرجای خود بگذارید
- ترتیب کارهایی را که انجام دادهاید برعکس کنید تا همه اجزای ترمز را کنار هم قرار دهید.
- چرخ را ببندید.
- ماشین را پایین بیاورید. حتما قبل از شروع به حرکت چندبار روی پدال ترمز خود ضربه بزنید تا مجددا روغن ترمز به سیستم ترمز تزریق شود.
لنتکوبی چیست؟ آیا از لنتکوبی استفاده کنیم؟
لنتکوبی به معنای جایگزینکردن قسمت ضداصطکاک و نرم لنت با یک پد جدید است. در این روش کل لنت (که در قسمت بیرونی دارای فلز است) عوض نمیشود. بلکه برای کاهش هزینهها، لنت قدیمی از داخل کالیپر بیرون آورده میشود و قسمت ضداصطکاک قدیمی از آن جدا شده و یک پد جدید جایگزین آن میشود. این پد جدید با استفاده از پرچهایی به قسمت فلزی متصل میشود. روش لنتکوبی هزینه تعویض لنت را کاهش میدهد. بههمین دلیل نیز رانندگان تاکسی و سایر افرادی که مصرف لنت خودرو آنها بالاست، از این روش استفاده میکنند.
اگرچه لنتکوبی هزینهها را کاهش میدهد، اما میتواند آسیبهای جدی به خودرو وارد کند. کیفیت پایین پدهای لنت موجود در بازار، عملکرد و عمر آنها را تحت تاثیر قرار میدهد و حتی ممکن است سبب تاخیر در ترمز و خطرات جدی شود. از طرف دیگر؛ احتمال وجود آزبست در مورد پد لنت، استفاده از این پدها را غیرایمن میکند.
به طور کلی، مزیت لنتکوبی قیمت ارزان آن است. اما در برابر این مزیت با انبوهی از معایب بهشرح زیر روبرو هستیم:
- لرزیدن دیسک هنگام حرکت خودرو
- از بین رفتن خورشیدی و به دنبال آن آسیب جدی گیربکس
- آسیب به دیسک و صفحه و کاهش عمر این قطعات
- احتمال آسیبدیدن گیربکس در صورت بازشدن احتمالی پرچهای اتصال
با توجه به معایب بالا، توصیه میشود از لنتکوبی خودداری کنید و حتما لنت ترمز خود را با یک لنت نو و با کیفیت جایگزین نمایید. در غیر این صورت، احتمال آسیبرسیدن به سایر قطعات خودرو کم نیست. آسیبهای جانبی میتواند هزینههای بسیار بیشتری نسبت به تعویض ساده لنت بهدنبال داشته باشد. برای مثال اگر بهدنبال لنتکوبی ناصحیح، گیربکس خودرو شما آسیب ببیند، هزینههای بسیار زیادی را متحمل خواهید شد.
سوالات متداول درباره لنت ترمز
ما در اینجا سوالات متداولی را که درباره لنت ترمز مطرح میشود عنوان کرده و به آنها پاسخ میدهیم.
1- آیا تعویض لنتهای چهار چرخ باید همزمان باشد یا لنت چرخهای جلو و عقب میتوانند جداجدا تعویض شوند؟
لازم نیست لنت هر چهار چرخ به شکل همزمان تعویض گردد. معمولا لنتهای چرخ عقب کمتر از چرخ جلو نیاز به تعویض دارند. اما معمولا وقتی زمان تعویض برسد، لازم است هر دو لنت جلو و یا هر دو لنت عقب با هم عوض شوند.
2- در صورت عدم تعویض لنتها چه مشکلاتی بوجود میآید؟
دیر عوضکردن لنت ترمز میتواند به دیسک آسیب بزند. از آنجا که سمت بیرونی لنت ترمز دارای فلز است، وقتی لنت ترمز تمام میشود، فلز بر روی دیسک کشیده شده و صدا ایجاد میکند. اگر لنت را تعویض نکنید این اصطکاک ادامه یافته و سبب نازکشدن و لبه دارشدن دیسک میگردد. همچنین، ترمز به درستی عمل نخواهد کرد. در موارد نادری حتی ممکن است کالیپر از چرخ جدا شود. در این شرایط متوقفکردن خودرو غیرممکن است.
3- لنت ترمز چند سال عمر دارد؟
عمر لنت ترمز را نمیتوان با سال محاسبه کرد. هرچه رانندگیکردن با خودرو بیشتر باشد، طول عمر لنت نیز کمتر خواهد بود. اگر خودرو خود را به ندرت استفاده کنید، لنتها ممکن است سالها دوام بیاورند. بهطور معمول، میتوان گفت طول عمر لنت بین 20 هزار تا 70 هزار کیلومتر متغیر است. لازم به ذکر است طول عمر لنتهای عقب بسیار بیشتر از لنتهای جلو است.
جمع بندی
لنت ترمز یکی از مهمترین قطعات ایمنی خودرو محسوب میگردد. این قطعه در انواع مختلفی تولید شده و برای حفظ ایمنی باید در زمان مناسب و با لنت مناسب جایگزین شود. اگر قصد تعویض لنت ترمز خود را دارید، میتوانید از «اعتماد یدک» یک جفت لنت جدید و با کیفیت خریداری کنید. کافی است لنت مورد نظر را بهشکل آنلاین انتخاب کرده و پس از خرید آن را درب منزل یا محل کار خود دریافت نمایید.