اکسل ماشین چیست و چه انواعی دارد؟ دلایل خرابی اکسل

خودروی شما از قطعات زیادی ساخته شده است که مانند نوازندگان یک ارکستر به صورت هماهنگ با هم کار می‌کنند. یکی از عناصر بنیادی در ساختار و عملکرد خودروها، اکسل خودرو است که ماشین را در حرکت نگه می دارد. تاریخچه اکسل تقریبا به زمان اختراع چرخ برمی‌گردد. در بین تعمیرکاران و فروشندگان لوازم یدکی این قطعه اِکسِل تلفظ می‌شود درحالیکه اَکسِل درست است. در این راهنما خواهیم گفت که اکسل خودرو یا محور خودرو چیست و چه وظایفی دارد؟ انواع اکسل و دسته بندی‌های مختلف اکسل را همراه با مزایا و معایبشان مرور کرده و نحوه نگهداری و علائم خرابی اکسل ماشینتان را به شما خواهیم گفت.

اکسل ماشین چیست؟

اکسل خودرو ( به انگلیسی Car Axle)، یا به عبارتی محور خودرو، یکی از اجزای سیستم جلوبندی و تعلیق است که وظیفه انتقال قدرت و گشتاور از موتور به چرخ‌ها را دارد، در برخی از طراحی ها اکسل وظیفه تحمل وزن خودرو را هم بر عهده دارد. اکسل (محور) خودرو یک میله فلزی است که جفت چرخ‌ها را به هم متصل کرده و به عنوان یک پل بین چرخ‌ها و موتور عمل می‌کند. هنگامی که موتور خودرو راه اندازی می‌شود، قدرت تولید شده توسط موتور از طریق جعبه‌دنده‌ها به اکسل خودرو منتقل می‌شود. سپس محور خودرو این قدرت را به چرخ‌ها منتقل می‌کند تا خودرو حرکت کند. اکسل خودرو همچنین نقش مهمی در حفظ پایداری و کنترل خودرو ایفا می‌کند. با اتصال چرخ‌ها به محور، استحکام و پایداری خودرو افزایش می‌یابد. به علاوه انتقال اصولی قدرت به چرخ‌ها باعث می‌شود تا خودرو به درستی کنترل شود.

اکسل خودرو چیست

وظایف اکسل خودرو چیست؟

محور خودرو، یا همان اکسل خودرو، وظایف مهمی بر عهده دارد. در زیر به طور خلاصه چهار وظیفه اصلی اکسل خودرو را توضیح می‌دهیم:

  1. اکسل خودرو وظیفه انتقال قدرت و گشتاور از موتور به چرخ‌ها را دارد. این وظیفه توسط جعبه‌دنده‌ها و دیفرانسیل انجام می‌شود. جعبه‌دنده‌ها قدرت و گشتاور را از موتور به محور خودرو منتقل می‌کنند و دیفرانسیل توزیع قدرت بین چرخ‌ها را بهینه می‌کند.
  2. اکسل خودرو نقش مهمی در حفظ استحکام و کنترل خودرو دارد. با اتصال چرخ‌ها به اکسل، استحکام و پایداری خودرو افزایش می‌یابد. انتقال قدرت صحیح به چرخ‌ها، امکان کنترل درست خودرو را نیز فراهم می‌کند.
  3. اکسل خودرو وظیفه تحمل وزن خودرو (سرنشین‌ها، بار، و قطعات خودرو) به چرخ‌ها و تقسیم این وزن بین چرخ‌ها را بر عهده دارد. تحمل و تقسیم درست وزن نقش مهمی در پایداری و ایمنی خودرو دارد.
  4. اکسل خودرو نقش مهمی در جذب لرزش‌ها و شوک‌ها دارد. محور خودرو در برخی طراحی‌های اکسل، اکسل با اتصال به قطعات سیستم تعلیق نظیر طبق و کمک فنر، لرزش‌ها و شوک‌های ناشی از دست‌انداز جاده را جذب کرده و به خودرو کمک کند تا راحت‌تر و پایدارتر حرکت کند.

انواع اکسل‌ ماشین

اکسل‌ها در صنعت خودروسازی در بر اساس شروط مختلفی دارای دسته بندی‌های مختلفی هستند. در ادامه انواع دسته بندی‌های اکسل خودرو را با هم بررسی خواهیم کرد.

بصورت کلی هر خودرو از نظر اینکه اکسل وظیفه انتقال نیرو و چرخاندن چرخ‌ها را دارد یا خیر به دو دسته زنده و مرده تقسیم می‌شود:

اکسل مرده

اکسل مرده یا محور مرده (Dead Axle) یا اکسل تنبل (lazy axle) تنها وظیفه تحمل وزن ماشین را دارد و با چرخ‌ها را نمی‌چرخد. این اکسل ثابت بوده و چرخ‌ها به دور اکسل می‌چرخند.

اکسل مرده
یک نمونه از اکسل مرده که تنها وظیفه تحمل وزن و اتصال چرخ ها را بر عهده دارد.

محور زنده

اکسل زنده (Live Axle)، محوری است که توسط موتور یا محرک به چرخش درآید. این نوع اکسل به چرخ‌ها متصل بوده و چرخ‌ها را می‌چرخاند. محور زنده شامل دو نیم محور است که هر کدام به یک چرخ متصل می‌شود و حرکت آزاد را فراهم می‌کند. در اغلب خودروهای امروزی، محور زنده چرخ‌ها را از طریق پلوس (به انگلیسی axle shaft) به گیربکس متصل می‌کند. محور زنده در خودروها از دو پلوس چپ و راست برای اتصال چرخ‌ها به گیربکس استفاده می‌کند.

در خودروهای دیفرانسیل عقب و کامیون‌ها، موتور از طریق میل کاردان (Cardan Shaft)، نیروی چرخشی را به محور عقب منتقل می‌کند. در این حالت، نیم محورها و دیفرانسیل، محور عقب را تشکیل می‌دهند.

اکسل زنده 1

علاوه بر تقسیم بندی اکسل ماشین به دو نوع محور گرداننده و محور مرده، می‌توان اکسل‌ها را بر اساس محل استقرار به سه نوع اکسل جلو، اکسل عقب و اکسل خرد تقسیم می‌کنند:

اکسل جلو و انواع آن

اکسل جلو (Front Axle) در جلوی خودرو قرار دارد و وظیفه کمک به فرمان پذیری و جذب تکانه‌ها از سطح ناهموار جاده و دست اندازها را برعهده دارد. اکسل محور جلو می‌تواند از نوع محور زنده یا محور مرده باشد. در صورتیکه اکسل جلو از نوع گرداننده باشد، این اکسل همچنین و مسئول کمک به جلو بردن خودرو و چرهاندن چرخ‌ها است.

محورهای جلو باید بهترین استحکام را داشته باشند و به همین دلیل اغلب از فولاد کربنی یا فولاد نیکلی ساخته می‌شوند.محورهای جلو نیز می‌توانند در انواع مختلفی وجود داشته باشند. برخی از انواع محور جلو عبارتند از:

  • محور مستقیم: در این نوع محور جلو، چرخ‌ها به صورت مستقیم به محور متصل شده و در صفحه روی آن قرار می‌گیرند. این نوع محور در خودروهای ساده و کوچک استفاده می‌شود.
  • محور متحرک: در این نوع محور جلو، چرخ‌ها به محور متصل شده و امکان جابجایی و حرکت آزاد را دارند. این نوع محور به خودروهایی که نیاز به چرخش منعطف دارند، مانند خودروهای جاده‌ای و خودروهایی که برای مناطق پرترافیک مناسب هستند، استفاده می‌شود.

اکسل محور عقب و انواع آن

اکسل محور عقب (Rear Axle) در عقب خودرو قرار دارد و در اغلب خودروها از نوع محور زنده است. محور عقب مسئول انتقال قدرت به چرخ‌های عقب است. اکسل محور عقب از طریق میل کاردان (Drive shaft) به سیستم انتقال قدرت متصل شده و چرخ‌های عقب را می‌چرخاند. اکسل محور عقب به دو نیمه تقسیم می‌شود که با نام هاف شفت شناخته شده و توسط دیفرانسیل به هم متصل می‌شوند.

همه محورهای عقب یکسان نیستند، زیرا روش‌های حمایت و نصب آن‌ها نوع آن را تعیین می‌کند. سه نوع محور عقب وجود دارد که در ادامه به بررسی ان‌ها می‌پردازیم:

  1. محور تمام شناور (Full float axle): در محور تمام شناور، اکسل وظیفه تحمل وزن خودرو را ندارد. در این طراحی اکسل وظیفه انتقال قدرت را بر عهده دارد و در این طراحی محور تمام شناور درون مجموعه دیگری شناور است. اکسل‌های شناور در اغلب خودروهای با تحمل وزن ۷۵۰ کیلوگرم الی یک تن و کامیونهای کوچک وجود دارند. اکسل‌های تمام شناور دارای دو بلبرینگ هستند. از مزایای محور تمام شناور این است که حتی در صورت شکستن اکسل، چرخ در جای خودش باقی خواهد ماند. تویوتای لندکروز از محور عقب تمام شناور استفاده می‌کند. ترمزگیری بهتر در مقایسه با محور نیمه شناور، از دیگر مزایای محور تمام شناور است.
  2. محور نیمه شناور (Semi float axle): خودروهایی مانند وانت یا جیپ، محور نیمه شناور دارند. مشکل محور نیمه شناور این است که محور هم وظیفه ایجاد گشتاور را دارد و هم وزن خودرو از طریق بلبرینگ به آن منتقل شده و باید وزن خودرو را هم تحمل کند. محورهای نیمه شناور دارای یک بلبرینگ هستند. این طراحی در وانت های کوچک و خودروهای SUV مرسوم است و قیمت کمتری دارد. برای جداکردن اکسل نیمه شناور باید ابتدا چرخ جدا شود و در صورت شکستن اکسل، چرخ از خودرو جدا خواهد شد. پس از نظر ایمنی محور نیمه شناور از محور تمام شناور ضعیفتر است.
  3. محور سه چهارم (Three quarter floating): این نوع محور مقداری از محور نیمه شناور پیچیده‌تر است و از نظر ایمنی بهتر از محور نیمه شناور است. در این مدل مقداری از وزن خودرو از روی اکسل برداشته شده است و کمتر دچار شکستن می‌شوند.

اکسل خرد یا کوتاه

اکسل‌ خرد یا کوتاه (به انگلیسی Stub axle) به چرخ‌های جلوی خودرو وصل می‌شود و با استفاده از سرشاخه‌ها به این محورها متصل می‌شوند. وظیفه اکسل‌های خرد انتقال نیرو و تعادل بین چرخ‌های جلوی خودرو است. این نوع محور، بهبود کنترل و استحکام خودرو را فراهم می‌کنند و در بیشتر خودروهای جاده‌ای و خودروهایی با کارایی بالا نظیر تریلرها استفاده می‌شود. در اکسل کوتاه، چهار نوع محور خرد وجود دارد که به شرح زیر است.

  • الیوت (Elliot): در این نوع، برای اتصال محور جلو از یک کینگ پین، یک یوغ و یک کاتر استفاده می‌شود.
  • الیوت معکوس (Reverse Elliot): این نوع محور خرد همان طرح الیوت استاندارد را دارد، اما آرایش آن مخالف است.
  • لاموئین (Lamoine): در این نوع، به جای لولای نوع یوغ، از یک دوک شکل L به عنوان اتصال محور استفاده می‌شود.
  • لاموئین معکوس (Lamoine Reverse): این نوع محور خرد همان طرح لاموئین استاندارد را دارد، اما آرایش آن مخالف است.

این انواع محور خرد، الگوهای مختلفی هستند که در اتصال و قرارگیری محور جلو در اکسل استاب مورد استفاده قرار می‌گیرند.

اکسل خرد یا کوتاه stub
اکسل کوتاه نشان داده شده در تصویر بالا متعلق به یک ولووی مدل ۱۹۶۶ است. اکسل‌های کوتاه اغلب در تریلرها استفاده می‌شوند.

اکسل محور مستقیم

محور مستقیم (Straight Axle) یک ساختار مقاوم و محکم است که یک چرخ خودرو را در سمت چپ، به یک چرخ دیگر در سمت راست متصل می‌کند و باعث حفظ هماهنگی چرخشی هر دو چرخ می‌شود. این طراحی قادر است به طور مؤثر فشارها و بارهای سنگین را تحمل کند. معمولا در قطارها (مانند لوکوموتیو و واگن‌های راه‌آهن)، کامیون‌ها و خودروهای سنگین و آفرود، ماشین‌های کارتینگ، خودروهای خاص و مسابقه‌ای از محورهای مستقیم استفاده می‌شود. با استفاده از محفظه‌های محاطی ، این اکسل‌ها محافظت شده و استحکام آنها تقویت می‌شود.

اکسل محور مستقیم straight

اکسل محور جدا

در محور جدا یا اسپلیت (Split Axle)، هر چرخ به یک شافت جداگانه متصل می‌شود. اغلب خودروهای سواری مدرن معمولا از محورهای جدا استفاده می‌کنند بدین معنی که هر چرخ به یک شفت مستقل متصل شده است. در برخی از طرح‌ها، محور جدا باعث تعلیق مستقل چرخ‌های چپ و راست می‌شود و در نتیجه خودرو حرکت نرم‌تری خواهد داشت. در محور جدا چرخ‌های چپ و راستدر پیچ‌ها با سرعت‌های مستقل حرکت کرده که این باعث بهبود کشش وافزایش عمر تایرها می‌شود.

اکسل توسط قطعه ای به نام CV Joint (سر پلوس) به چرخ متصل می شود. تعمیرکاران و فروشندگان لوازم یدکی به مجموعه هریک از شفتها چپ و راست و مفاصل پلوس می‌گویند.

اکسل محور جدا پلوس
اجزای پلوس خودرو
مشخص نیست کلمه پلوس از کجا وارد واژگان تعمیرکاران و فروشندگان لوازم یدکی شده است. پلوس در واقع خود قسمتی از اکسل خودرو است.

،

اکسل چند محوره

اکسل چند محوره (Tandem Axle) گروهی از دو یا چند محور است که در نزدیکی یکدیگر قرار می‌گیرند. در کامیون‌ها، از این نوع پیکربندی برای افزایش ظرفیت وزن استفاده می‌شود و معمولا تریلرها دارای محورهای چند محوره در قسمت عقب هستند.

اکسل چند محوره tandem

محورهای بالابر

محورهای بالابر ( به انگلیسی Lift axle)، که همچنین با نام airlift axle یا drop axle شناخته می‌شوند، در برخی از کامیون‌های کمپرسی و تریلرها بکار می‌روند. این محورها به صورت مکانیکی، قابل بالا و پایین شدن هستند. وقتی نیاز به افزایش ظرفیت وزن یا توزیع وزن روی چرخ‌های بیشتر وجود دارد، محور به پایین می‌آید. در صورت عدم نیاز، محور بالا برده می‌شود تا استهلاک محور و ساییدگی لاستیک‌ها را کاهش و چسبندگی چرخ‌های باقیمانده را افزایش دهد.

هر لاستیک دارای مقاومت غلتشی است – نیروی لازم برای غلتیدن آن در جاده است. سوختن سوخت راهی برای غلبه بر این است. مقاومت غلتشی لاستیک را گرم می کند و گرما به علاوه اصطکاک از سطح جاده چیزی است که لاستیک را تخریب می کند.
کامیون ها دارای چندین محور با دو یا چهار لاستیک در هر محور هستند تا وزن را روی سطح جاده پخش کنند. حداکثر وزن برای هر نوع محور وجود دارد، بنابراین برای حمل وزنه های سنگین، کامیون ها به چندین محور نیاز دارند. اما، زمانی که کامیون یا تریلر خالی است، دلیلی وجود ندارد که آن محورها زمانی که وزن وجود ندارد بچرخد تا آن را توجیه کند.

بالا رفتن محور، باعث کاهش سایش جانبی در پیچ‌های تند می‌شود و امکان حرکت با سرعت بیشتر را فراهم می‌کند. در برخی مواقع، برای دور زدن کامل وسیله نقلیه، نیاز به بالا بردن محور اضافی وجود دارد. تعدادی شرکت، سامانه کامپیوتری کنترل بالاگیر (computer-controlled airlift)  را در کامیون و تریلرهای خود به کار برده‌اند. در این سامانه، با رسیدن ظرفیت بار محور اصلی به حد مجاز، محورهای فرعی به صورت خودکار پایین می‌آیند. همچنین، محورهای فرعی را می‌توان با فشار یک دکمه برای قدرت مانور بیشتر بلند کرد.

در حالی که این آسیب اندکی بیشتر از پخش کردن وزن بر روی تعداد زیادی از محورها به سطح جاده وارد می‌کند، مقامات جاده اجازه جمع شدن را می‌دهند.

تصویر تایرهای بلند شده از زمین در یک تریلی

اکسل ماشین از چه اجزایی ساخته شده است؟

اکسل ماشین یا محور خودرو از چندین اجزاء مختلف ساخته شده است. در زیر به اجزای اصلی آن اشاره می‌کنیم.

  • (Drive pinio gear ) یا دنده پینیون محرک: این قطعه یک دنده است که به شفت پینیون محرک متصل شده و در سیستم گیربکس و ترمز خودرو استفاده می‌شود. این دنده به شفت پینیون محرک قدرت و گشتاور را منتقل می‌کند.
  • (Driv pinio shaft)   یا شفت پینیون محرک: این شفت یک قطعه استوانه‌ای است که دنده پینیون محرک را در بر می‌گیرد. این شفت به عنوان اتصال بین دنده پینیون محرک و سایر قطعات محور خودرو عمل می‌کند.
  • (Ring gear)  یا دنده حلقه‌ای: این قطعه یک دنده بزرگ و حلقه‌ای است که با دنده پینیون محرک هماهنگی دارد. دنده حلقه‌ای قدرت و گشتاور را از دنده پینیون محرک دریافت کرده و به سایر قطعات محور خودرو منتقل می‌کند.
  • (Spider gear)  یا دنده عنکبوتی: این قطعه یک دنده کوچک و چندپره است که درون گیربکس محور قرار دارد. دنده عنکبوتی به توزیع قدرت بین چرخ‌ها کمک می‌کند و در حالت‌های منحنی و پیچیده، چرخ‌ها را به صورت متناسب با سرعت و زاویه چرخش خودرو می‌چرخاند.
  • (Spider gear shaft ) یا شفت دنده عنکبوتی: این شفت یک قطعه استوانه‌ای است که دنده عنکبوتی را در بر می‌گیرد. شفت دنده عنکبوتی به عنوان اتصال بین دنده عنکبوتی و سایر قطعات محور خودرو عمل می‌کند.
  • (Differential carrier)  یا حامل دیفرانسیل: این قطعه یک قاب است که قطعات دیفرانسیل را در بر می‌گیرد. حامل دیفرانسیل به توزیع قدرت بین چرخ‌ها کمک می‌کند و در حالت‌های منحنی و پیچیده، چرخ‌ها را به صورت متناسب با سرعت و زاویه چرخش خودرو می‌چرخاند.
  • (Axle shaft bearing)  یا بلبرینگ شفت محور: این قطعه یک بلبرینگ است که بین شفت محور و قاب محور قرار می‌گیرد. بلبرینگ شفت محور از شفت محور حمایت می‌کند و به آن اجازه می‌دهد به طور صاف و بدون ایجاد اصطکاک درونی در قاب محور چرخ بچرخد.
  • (Side gear)  یا دنده جانبی: این قطعه یک دنده است که به شفت محور متصل شده و در سیستم دیفرانسیل استفاده می‌شود. دنده جانبی به توزیع قدرت بین چرخ‌ها کمک می‌کند و در حالت‌های منحنی و پیچیده، چرخ‌ها را به صورت متناسب با سرعت و زاویه چرخش خودرو می‌چرخاند.

اکسل شکسته شده در خودرو

علایم خرابی اکسل ماشین چیست؟

بسته به اینکه خودروی شما سواری است یا خودروی آفرودی، وانت و کامیون علایم شکستگی با خرابی اکسل متفاوت است. بصورت کلی برخی از واضحترین علائم شکستن و خرابی اکسل خودرو به شرح زیر است:

۱- شنیدن صدای غیر معمول و تق تق

اگر صداهای غیرمعمولی هنگام شروع به حرکت، تغییر دنده یا ترمز کردن محسوس است، احتمالا یکی از مفاصل در سیستم اکسل خودرو خراب شده است. این صدا نشانه این است که موتور قادر به انتقال یکنواخت و کافی توان به چرخ ها نیست. همچنین چرخاندن فرمان هم ممکن است منجر به شنیدن صدا از زیر خودرو شود. صدای اضافه ممکن است بدلیل شکستگی در اکسل باشد.

۲- لرزش خودرو

وقتی خودرو در حال حرکت است، اگر لرزش‌هایی در زمان شتاب گرفتن، ترمز کردن یا برخورد با مانع مشاهده ‌شود، احتمالا اکسل خودرو مشکل دارد. خم شدن اکسل منجر به افزایش شدید لرزش در خودرو میشود. این لرزش را در هنگام عبور از سرعت گیرها و یا افتادن در چاله‌ها حس خواهید کرد. لرزیدن فرمان در هنگام پیچیدن، شتاب گرفتن، ترمز کردن هم از دیگر علایم کج شدن اکسل است.

۳- نشت روغن یا گریس

در صورتیکه خودروی سواری دارید باید نسبت به نشت روغن حساس باشید. پارگی درزگیر پلوس و بصورت کلی درزگیرهای اکسل باعث نشت روغن میشود.

در خودروهای افرود نشت گیس نشانه دیگری از این است که هرچه سریعتر باید به اکسل خودرو رسیدگی کنید. در خودروهای سنگین و برخی خودروهای نیمه سبک نشت گریس از قسمت داخلی و خارجی تایر هم از نشانه های پارگی درزگیرها است. نشت روغن یا گریس به خودی خود خطرناک نیست اما در صورت عدم رسیدگی باعث بروز مشکلات بعدی خواهد شد. پارگی درزگیر باعث ورود گرد و خاک شده و اصطکاک را افزایش میدهد. پارگی لاستیک اکسل ها باید همواره جدی گرفته شود.

گریس نشت کرده از اکسل خودرو

۴- کاهش قدرت خودرو و نوسان در قدرت خودرو

اگر قدرت موتور به چرخ‌ها به درستی منتقل نمی‌شود و قدرت خودرو به صورت ناگهانی کندتر می‌شود، ممکن است اکسل خودرو شکسته باشد.

همچنین شکستن اکسل می‌تواند به کاهش کنترل و ثبات خودرو منجر شود. اگر خودرو در زمان رانندگی به‌صورت ناگهانی متوقف شده یا کنترل آن از دست می‌رود، اکسل خودرو ممکن است شکسته باشد.

۵- متوقف شدن خودرو

در صورت قرار گرفتن خودور در شرایط سخت ممکن است اکسل خودرو شکسته شده و خودرو دیگر حرکت نکند. در این حالت با استارت زدند، دنده عوض کردن و رها کردن کلاچ علی رغم داشتن صدای نرمال خودرو حرکت نمی‌کند.

در نهایت، برای تشخیص دقیق‌تر و رفع مشکل شکستن اکسل خودرو، توصیه می‌شود به تعمیرگاه متخصص مراجعه کنید. تعمیرکاران حرفه‌ای می‌توانند ارزیابی کاملی از وضعیت اکسل‌ها انجام دهند و شما را راهنمایی کنند.

نکات مهم در نگهداری و افزایش طول عمر اکسل ماشین

نگهداری صحیح از اکسل خودرو برای ایمنی و عملکرد صحیح خودرو حیاتی است.در ادامه چند نکته برای افزایش عمر اکسل ماشین را ذکر خواهیم کرد:

  1. بازرسی مداوم: بصورت منظم اکسلهای خودروی خود را از نظر نشتی روغن، گریس، ضربه و شکستگی بررسی کنید.
  2. چک کردن سطح مایعات و روغن: اگر خودروی شما دارای اکسل جلو و عقب با دیفرانسیل است، باید حواستان به سطح روغن دیفرانسیل طبق دفترچه راهنمای ماشینتان باشد. روغن ناکافی یا آلوده باعث کاهش عمر اکسل میشود.
  3. گریسکاری مفاصل: بسیاری از خودروها دارای مفاصلی هستن که مرتبا باید گریسکاری شوند. گریسس باعث بهبود عملکرد و کاهش اصطکاک میشود.
  4. نگهداری از اجزای سیستم تعلیق: شرایط قطعات سیستم تعلیق نظیر بوشها، طبق، سیبک، سگدست و کمک فنرها بر سلامت اکسل خودرو اثرگذارند. قطعات جلوبندی دو زیربندی مستهلک باعث ساییدگی تایر و فشار بیشتر بر اکسل خواهند شد.
  5. بالانس کردن چرخ و فرمان: بالنس صحیح فرمان و چرخ ها از اقداماتی است که مرتبا باید انجام شود. بالنس نبودن فرمان و چرخ باعث ساییدگی نامتوازن لاستیک ها شده و فشار روی اکسل را افزایش میدهد.
  6. جا به جا کردن چرخ ها: لاستیک ها باید هر ۳۰۰۰۰ کیلومتر بصورت ضربدری جابه جا شوند تا ساییدی لاستیکها بصورت متوازن اتفاق بیافتد.
  7. پرهیز از افزایش بار بیش از حد روی خودرو: همیشه به میران بار مجاز خودرو دقت کنید. بارگری بیش از حد باعث فشار روی اکسل و خم شدن و یا شکستگی اکسل خواهد شد.
  8. رانندگی اصولی: از افزایش ناگهاین شتاب، ترمز ناگهانی، ریفت کشیدن خوددرای کنید. رانندگی غیر اصولی اعث کاهش عمر اکسل خودرو میشود.

سوالات متداول

در ادامه به تعدادی از سوالات پرتکرار درباره اکسل یا محور که ممکن است برای شما هم پیش بیاید، پاسخ می‌دهیم.

در یک خودرو چند اکسل وجود دارد؟

تعداد محورها در یک خودرو بستگی به نوع خودرو دارد. در اکثر موارد، خودروها دو محور برای چرخش چرخ‌ها دارند. شما می‌توانید با شمارش لاستیک‌ها به راحتی تعداد محورهای خودروی خود یا هر خودروی دیگری را تشخیص دهید. اکثر خودروها در کل چهار لاستیک دارند، یعنی دو جفت لاستیک، یکی در جلو و یکی در عقب. دو جفت لاستیک، معادل دو اکسل است.

دلایل شکستن اکسل خودرو چیست؟

  • یکی از دلایل شایع شکستن اکسل خودرو، فرسایش و سایش طولانی مدت است.
  • به علاوه وقتی بار زیادی روی خودرو قرار می‌گیرد، مانند حمل بار سنگین یا تعداد زیادی مسافر، اکسل ممکن است تحمل این بار را نداشته باشد و شکسته شود.
  • با قدیمی شدن خودرو، اکسل نیز ضعیف‌تر می‌شود. در خودروهای قدیمی، قدرت اکسل‌ها کمتر است و بنابراین آسیب‌پذیرتر هستند.
  • همچنین شرایط جاده نیز می‌توانند عامل شکستن اکسل خودرو باشد.  

آیا اکسل خودرو شامل پوشش بیمه می‌شود؟

اگر اکسل خودرو به دلیل فرسودگی عادی نیاز به تعمیر یا تعویض داشته باشد، بیمه خودرو هزینه‌ی تعمیرات را پوشش نخواهد داد. همچنین، اگر محور خودرو به دلیل بارگذاری بیش از حد شکسته شود، شرکت بیمه هزینه‌ی تعمیرات را پوشش نمی‌دهد. به‌طور کلی، اگر تعمیر اکسل در نتیجه‌ی فرسودگی یا تحمیل بیش از حد بار بوده باشد، بیمه هزینه را تقبل نخواهد کرد.

آیا با اکسل شکسته می‌توان رانندگی کرد؟

اکسل شکسته ممکن است باعث از دست دادن کنترل بر روی رانندگی، افت سرعت، لرزش و عدم پاسخگویی چرخ‌ها شود. این وضعیت می‌تواند خطرناک باشد و باعث وقوع تصادفات جدی شود. بنابراین، هرگز با اکسل شکسته رانندگی نکنید. در صورتی که متوجه خرابی یا شکستگی اکسل خودرو خود شدید، بهتر است به یک تعمیرکار متخصص مراجعه کرده و قبل از ادامه رانندگی، آن را تعمیر کنید.

سخن آخر

در این مقاله با اهمیت اکسل در خودور آشنا شدید. اکسل در خودروهای سنگین سواری و در طول تاریخ خودروسازی دچار تحولات بسیاری شده است. به همین دلیل دسته بندی های متفاوتی برای این قطعه وجود دارد. در این مقاله سعی کردیم انواع اکسل ماشین را معرفی کنیم و مزایا و معاب هریک را بر شماریم. دفعه بعدی که برای تعویض روغن و سرویس خودرو رفتید با میتوانید به درون چال رفته و قسمت زیرین خودرو را ملاحظه کنید. اطلاعات این مقاله در نگهداری بهتر اکسل خودرویتان به شما کمک خواهد کرد.

اگر قصد خرید قطعات جلوبندی و سیستم تعلیق، خرید اکسل برای خودروهای چینی را داشتید، می‌توانید با فروشگاه اعتماد یدک مراجعه کنید. در اعتماد یدک مشاورین و متخصصینی وجود دارند که شما را برای خرید اکسل خودروهای چینی از برندهای جک، لیفان، ام وی ام، جیلی و گریت وال راهنمایی خواهند کرد.

در صورتیکه سوالات پاسخ داده نشده درباره اکسل ماشین دارید، نظرتان را برای ما بنوسید.

این مطلب چقدر مفید بود؟

برای ثبت امتیاز روی ستاره‌ کلیک کنید!

امتیاز متوسط 4.7 / 5. تعداد رای: 52

اولین کسی باشید که به این پست امتیاز میده.

این مطلب را با دوستان خود به اشتراک بگذارید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

واردات مستقیم قطعات یدکی انواع ماشین‌های چینی با کیفیت اصلی و بهترین قیمت. برای مشاهده و خرید لوازم مورد نیاز خود کلیک کنید و یا برای دریافت مشاوره رایگان، با ما تماس بگیرید.

ارسال لوازم یدکی چینی به تهران و شهرستان

درخواست استعلام قیمت

کاربر گرامی در صورتی که تمایل دارید قیمت اکسل ماشین چیست و چه انواعی دارد؟ دلایل خرابی اکسل از طریق تماس تلفنی به شما اطلاع داده شود، اطلاعات خود را وارد کنید.